مصاحبه اختصاصی با نایب رییس کانون وکلای دادگستری پاریس

7 آذر 1394 ساعت 19:34

گزارشگر :


چندی پیش نایب رییس کانون وکلای دادگستری پاریس و هیأتی مرکب از وکلای جوان این شهر در سفری کوتاه،میهمان کانون وکلای دادگستری اصفهان بودند،در حاشیه این سفر ضمن مصاحبه ای کوتاه با "اتین لوساژ" تلاش کردیم اطلاعاتی هرچند اجمالی از اوضاع و احوال نهاد وکالت و قضاوت در فرانسه بدست آورده و با مخاطبان خود در میان گذاریم.

-جناب آقای لوساژ ضمن خوش آمد گویی و سپاس از اینکه وقتتان را برای این گفتگوی صنفی در اختیار ما قرار دادید، به عنوان اولین پرسش بفرمایید:آیا نهاد وکالت در کشور فرانسه از حاکمیت سیاسی و قضایی مستقل هست یا خیر؟

با تشکر از دعوت شما جهت این مصاحبه، در پاسخ به پرسش شما باید بگویم بله، حرفه وکالت در فرانسه کاملا مستقل از قدرت سیاسی – دولتی است.

- این موضوع در رابطه با دستگاه قضایی چگونه است؟ و اصولاً قضات در فرانسه توسط چه شخص یا نهادی عزل و نصب می گردند؟

سیستم قضایی در فرانسه کاملا مستقل است و قضات طی آزمونهایی انتخاب می شوند و هر کدام بر اساس توانایی های خود در سلسله مراتب قضاوت پیشرفت می کنند. ولی جایگاه دادستان ها سالهاست که مبهم و محل بحث است. به عبارتی هم جایگاه خود دادسراها و هم جایگاه دادستان ها اساسا هم در فرانسه و هم در اتحادیه اروپا محل ابهام و سوال است. به طوریکه بعضاً حتی در سیستم قضایی، جایگاه دادستان ها بالاتر از قضات است که این موضوع همواره محل بحث بوده است.

- برای روشن تر شدن موضوع به این پرسش پاسخ دهید که عزل و نصب دادستان در هر حوزه قضایی توسط چه مرجعی انجام می شود؟

شورای عالی قضاوت وظیفه نصب دادستان ها را بر عهده دارد. این شورا از تعدادی قاضی عالیرتبه تشکیل شده است که همه عزل و نصب ها را تحت نظارت دارند. در واقع وزیر دادگستری،دادستان ها را با نظر شورای عالی قضاوت منصوب میکند.

- پس می توان گفت که ابهام موجود ناشی از ترکیب نصب کنندگان و نوع دخالت وزیر است ؟

نه، این ابهام در واقع از آنجا ناشی می شود که دادستان ها مجری سیاست جزایی دولت به حساب می آیند و دولت آنها را موظف به اجرای سیاست جزایی خود می داند.

- سؤال بعدی من در رابطه با پلیس هست، پلیس در کشور فرانسه عملاً توسط چه نهادی کنترل می شود؟ و رابطه آن با دستگاه قضایی چگونه است؟

پلیس در فرانسه وابسته به وزارت کشور و تابع دستورات دادستان است و تحت کنترل قضات فعالیت می کند.

- با توجه به محدودیت زمانی بهتر است بیشتر روی مباحث وکالتی متمرکز شویم؛ آیا حاکمیت،در انتخاب اعضاء هیئت مدیره کانون وکلا در کشور فرانسه،دخالت یا نظارتی به هر نحو و به هر سطح و درجه ای دارد یا خیر؟

نه اصلا! هیچ دخالتی!

- پرسش بعدی من این است که آیا کانون های وکلا یا جامعه وکالت به صورت سازمان یافته در فعالیت های سیاسی یا مدنی دخالت یا واکنشی دارند؟

بله، وکلایی هستند که در عین حال سیاست مدار هم هستند.

- منظور من نقش کانون وکلاست، آیا کانون وکلا جهت گیری یا فعالیت سیاسی دارد؟

خیر، کانون وکلا به طور مستقیم وارد اینگونه فعالیت ها نمی شود. کانون تنها طرف صحبت و نماینده وکلا در تعاملات با حاکمیت است و به طور مشخص در هر کانون یک معاونت تعامل با حاکمیت وجود دارد؛ البته این به هیچ عنوان به این معنا نیست که کانون های وکلا کنترلی را از طرف حاکمیت می پذیرند بلکه هدف صرفاً حفظ ارتباط و تعامل با حاکمیت است.

- با توجه به تحقیقات بعمل آمده، این استقلالی که در موردش صحبت کردیم سابقه طولانی در فرانسه دارد، حال اگر به هر دلیلی، نهاد حاکمیت یا قدرت تصمیم بگیرد این استقلال را محدود کرده یا خدشه ای به آن وارد کند، وکلا با چه ابزاری در مقابل این حرکت می ایستند؟

همانطور که اشاره کردم کانون وکلا همیشه مستقل بوده و اگر در وضعیت روبرویی با تهدید قرار بگیریم، قاعدتاً از تمام ابزارهای مدنی که در اختیارمان هست، استفاده می کنیم. اعتراض می کنیم، اعتصاب می کنیم و هر وسیله ای را در چهارچوب قانون،برای کنترل هر نوع حرکتی از جانب حاکمیت به کار می گیریم.

- وضعیت پذیرش اجتماعی و پاداش اجتماعی وکلا در جامعه فرانسه و بین شهروندان این کشور چگونه است؟

در حرفه وکالت شاخه های مختلفی وجود دارد، لذا نگاه مردم هم با توجه به اینکه هر وکیل در کدام شاخه فعالیت می کند، متفاوت است. برای مثال جایگاه وکلایی که دفتر شخصی دارند با وکلایی که در سیستم قضایی کار می کنند متفاوت است و همین طور وکلایی که در موسسات حقوقی و یا در خدمت شرکت های تجاری هستند.

- وضعیت و جایگاه وکلای زن در جامعه فرانسه ،چه از نظر پذیرش در دستگاه قضایی و چه پذیرش در جامعه و بین شهروندان چگونه است؟

در حال حاضر بانوان وکیل بیش از نصف وکلای فرانسه را تشکیل می دهند و حتی ۸۰ درصد از جمعیت قضات فرانسه را بانوان تشکیل میدهند.

- فارغ از موضوع تعداد و کمیت، آیا بانوان وکیل در مسیر فعالیتشان دچار مشکلی نیستند؟

بانوان وکیل طبیعیتاً با مشکلاتی مواجه هستند ولی از آن جهت که روز به روز بر تعداد آنها افزوده می شود وتصدی مناصب کلیدی را بعهده میگیرند، موانع هم هر روز برایشان کمتر می شود.

-جناب آقای لوساژ ضمن سپاسگزاری دوباره برای فرصتی که در اختیار ما قرار دادید،اوقات خوشی را در شهر اصفهان برای شما آرزو میکنم.

متشکرم.

-مصاحبه : مهدی مزروعی-وکیل دادگستری
-ویراستار: کلارا آقایی-وکیل دادگستری

 


کد مطلب: 1206

آدرس مطلب: https://isfahanbar.org/vdca.wn6k49nui5k14.html

کانون وکلای دادگستری اصفهان
  https://isfahanbar.org