طباطبایی:"کانون وکلای مرکز در خصوص لایحه جامع وکالت نتوانست رسالت خود را انجام دهد."

7 اسفند 1394 ساعت 20:57


سید حمید رضا طباطبایی نائینی - نماینده مجلس شورای اسلامی- در ابتدای سخنان خود در مورد آخرین وضعیت لایحه جامع وکالت گفت: «طرح وکالت از طولانی ترین طرح هایی است که از مجلس هشتم به مجلس نهم رسید و در پایان مجلس نهم هم در بایگانی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس خواهد ماند تا احتمالا سرنوشت آن در مجلس دهم مشخص گردد. زیرا در مجلس نهم به خاطر اختلافاتی که در تغییرات لایحه توسط دولت میان دولت و قوه قضاییه پیش آمد، قوه قضاییه راسا اقدام به ارائه لایحه مستقلی به مجلس کرد و باعث شد همزمان دو لایحه در مجلس وجود داشته باشد، امری که تقریبا در دوره های گذشته بی سابقه بوده است. در پی این اتفاق ریاست محترم مجلس طی نامه ای از مقام معظم رهبری کسب تکلیف کرد و مقام رهبری نیز قضیه را به هیات حل اختلاف ارجاع نمودند. هیات در این مورد نظر داد که لایحه علی القاعده و بر اساس اصول قانون اساسی باید از طرف دولت به مجلس ارائه شود و بنابراین لایحه تقدیمی از طرف دولت مبنا قرار گرفت »
طباطبایی منازعات میان دولت و قوه قضاییه بر سر لایحه جامع وکالت را غیر ضروری و سبب اتلاف وقت دانست. امری که باعث شد نهایتاً در سال گذشته لایحه مذکور به طور جدی در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس مطرح گردد. وی از ملاحظات برخی اعضای کمیسیون در مسکوت گذاشتن این لایحه و ارتباط سرد کانون وکلای مرکز و تعاملات بسیار ضعیف این کانون که باعث از دست رفتن فرصت طلایی تصویب لایحه در این دوره از مجلس شد، شدیداً اظهار تاسف کرد و گفت : « کانون مرکز متاسفانه نتوانست در این رابطه رسالت خود را انجام دهد.»
نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس تصویب لایحه جامع وکالت همراه با استقلال کانون های وکلای دادگستری در مجلس دهم را با مشارکت قضات و وکلای نماینده در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس میسر دانست.
این نماینده مجلس استقلال را محل نزاع میان کانون های وکلا و دستگاه قضایی مطرح کرد و از استقلال وکیل و استقلال کانون های وکلا به عنوان دو موضوع جدا اما مرتبط با یکدیگر صحبت کرد. وی گفت: « جائیکه وکیل بتواند با آزادی کامل از هر آنکس که در مظان اتهام است یا حقی از او ضایع شده است، دفاع کند و مصونیتی همطراز قضات داشته باشد، اینجا نقطه بارز استقلال وکیل است، زیرا گاهی وکیل در برابر حاکمیت می ایستد و از متهمی دفاع می کند که حاکمیت علیه وی ایراد اتهام کرده است. اما استقلال کانون های وکلا آنجاست که تخلفات وکلا، انتخاب و انتصاب وکلا همه به دست کانون های وکلا قرار گیرد و خارج از این کانون ها کسی نتواند در انتصاب و عزل وکلا دخالت کند. »
طباطبایی اظهار داشت: « با وجود همه بحثی که بر سر استقلال کانون های وکلا مطرح است، اما در حال حاضر در جامعه ما و در میان نهاد های خارج از حاکمیت، هیچ نهادی مستقل تر از کانون های وکلا نیست و این به این خاطر است که مرحوم دکتر مصدق که خود وکیل دادگستری بود با اجازه مجلس نهاد وکالت را استادانه بنا کرد» عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس دلیل اصرار دستگاه قضایی بر ایجاد نظارت بر کانون های وکلا را آسیب هایی ادعایی دانست. آسیب هایی همچون وجود لغزش هایی در دستگاه قضایی که ادعا می شود از جانب وکلای دادگستری صورت گرفته است. وی ضمن مخالفت با این طرز تفکر گفت: « پیدایش این آسیب ها ارتباطی به مساله استقلال ندارد. »
وی دلیل بروز آسیب در اخلاق قضا و اخلاق وکالت را باز کردن دروازه های وکالت با تصویب ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه از طرفی فشار بر کانون های وکلا در صدور پروانه وکالت به تعداد بالا و نه تعداد مورد نیاز از طرف دیگر معرفی کرد.
طباطبایی در ادامه، برخورد غیرکارشناسی با مقوله وکالت را از دیگر جهات بروز آسیب ها برشمرد و گفت: « در کشور ما هر موقع خواستیم اصلاح کنیم، سلبی عمل کردیم؛ از جمله اینکه به محض تخلف یک قاضی یا دو وکیل، گفتیم استقلال کانون های وکلا باید از بین برود. »
نماینده مردم در خانه ملت در مورد اشتباه در قانون گذاری در قانون آیین دادرسی کیفری جدید و در مساله وکلای مورد تایید قوه قضاییه در برخی جرائم نیز تذکر داد و گفت: « مگر همه وکلا در برابر قانون برابر نیستند و یک پروانه ندارند؟چرا یکی می تواند وارد بعضی دعاوی شود و دیگری نمی تواند؟ »
وی توضیح داد که حتی ریاست قوه قضاییه نیز در انتخاب و تایید این نوع وکلا دچار مشکل شده و تا زمان حاضر نیز در راستای اجرای این ماده از قانون، وکیلی انتخاب و تایید نشده است.
طباطبایی در ادامه سخنان خود عنوان کرد: « در جامعه وکلا، وکلای فرهیخته، ادیبان بزرگ، دانشمندان و سیاستمداران بزرگی وجود دارد و جامعه وکالت در کشور ما جامعه غنی ای است. » وی در پایان سخنان خود از عدم مشارکت کانون های وکلا در عرصه سیاست اظهار نارضایتی کرد و خطاب به حضار اظهار کرد: « شأن کانون های وکلا این است که کار سیاسی هم انجام دهند و اگر می خواهید جایگاه شما در کشور حفظ شود باید کار سیاسی انجام دهید و کار سیاسی هم به هیات مدیره های فعال، دانشمند و با بینش نیازمند است.»

گروه خبری کمیسیون رسانه:کلارا آقایی،زینب کیانی،رویا اسدیان
سردبیر: مهدی مزروعی
عکس: کاظم قانع


کد مطلب: 1347

آدرس مطلب: https://isfahanbar.org/vdcg.t9qrak9wupr4a.html

کانون وکلای دادگستری اصفهان
  https://isfahanbar.org