همایش حسن اخلاق حرفه ای وکلا و کارآموزان برگزار شد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۵۳
کد مطلب: 1396
 
در تاریخ نهم اردیبهشت ماه نود و پنج، همایش حسن اخلاق و رفتار حرفه ای وکیل و کارآموز به همت کمیسیون کارآموزی کانون وکلای دادگستری اصفهان برگزار شد.


در ابتدا حسن وثیق زاده دبیر همایش، ضمن خیرمقدم به مدعوین گرامی، هدف از همایش را ارائه الگوهای اخلاقی بیان نمود تا با خودانتقادی و توجه بیشتر به هویت انسانی و حرفه ای خود و آسیب شناسی اخلاقی نگذاریم سیاه نمایی های دیگران نسبت به جامعه وکالت موجب تضعیف روحیه و جایگاه مقدس وکالت در جامعه و سربازان وکالت یعنی وکلا و کارآموزان گردد.هدف از این همایش این است که از پس ابرهای تیره ابهام، چهره مقدس و مظلوم وکالت تجلی یابد.
در ادامه حسن صرام رئیس کمیسیون کارآموزی ضمن خوش آمدگویی به میهمانان و حضار بیان داشت:" در تبصره سه ماده شش قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری قید شده که کارآموزان وکالت میبایست در دوره کارآموزی از حسن اخلاق و رفتار برخوردار باشند و اگر کمیسیون تشخیص دهد کارآموزی در دوره کارآموزی از حسن اخلاق و رفتار برخوردار نیست با معرفی نامبرده به ریاست کانون از طریق دادگاه عالی انتظامی قضات، پروانه وی باطل خواهد شد. از طرف دیگر ماده ۳۹ آیین نامه لایحه قانونی استقلال در متن سوگند که در ابتدای ورود به حرفه وکالت، بعد از دوره کارآموزی اتیان می شود، مسائل اخلاق حرفه ای را بیان میکند؛رعایت راستی و درستی در زندگی شخصی، رعایت احترام همکار، دستگاه قضائی، اصحاب دعوی و مقامات اداری و دفاع از حق.
در ادامه آقای دکتر قائم فرد به ایراد سخنرانی پرداخت :
اخلاق حرفه ای مانند اخلاق عملی و اخلاق نظری دارای جهاتی است . باید بدانیم چه چیزهایی خوب است و چه چیزهایی خوب نیست . در اخلاق حرفه ای عملی، آنچه را که می دانیم خوب است اجرا کنیم و به آنچه که می دانیم بد است، عمل نکنیم.
وی با نقل حدیثی از پیامبر اکرم (ص) گفت: "اگر یک وکیل دادگستری فکر کند که شغلش نزدیکترین شغل به شغل پیغمبری است، قداست را ذاتی خودش می داند. ما باید با وکالت، انسان شویم و انسان بمانیم و باید بدانیم انسانیت ما در گرو کاری است که می خواهیم انجام دهیم."
دکتر قائم فرد در پایان صحبتهای خود به یمن حضور جناب آقای محمدعلی الشریف در همایش، مختصری از زندگینامه و فعالیتهای علمی و سیاسیشان را بیان نمود، از جمله مبارزات سیاسی از قبل سال ۴۲ ، تحریر و ارسال نامه ای به امام خمینی(ره) در سال ۴۲، نوشتن پیش نویس قانون اساسی، بیش از ۴۰ سال سابقه وکالت،حضور در یک دوره هیأت مدیره کانون، دو دوره عضو دادگاه انتظامی کانون و یک دوره رئیس کمیته حل اختلاف کانون.
در ادامه فرهاد رستم شیرازی، ریاست کانون، ضمن قدردانی و تقدیم هدیه ای به رسم یادبود، از مقام ایشان تجلیل کرد.
سخنران بعدی همایش دکتر طیرانیان اصفهان را شهر تمدن، فرهنگ، شهر آرزوهای ملت ایران و تمام جهان خواند و گفت:"اصفهان جامع شگفتی هایی است که در سراسر جهان نظیری ندارد. کانون وکلای اصفهان ، پایتخت وکالت دادگستری ایران است و با انتشار مجله مدرسه حقوق، اصفهان صدای وکالت دادگستری ایران است."
در ادامه وی با تشریح حرفه وکالت اظهار کرد برخی می پندارند وکالت یعنی نیابت از جانب موکل و عقد وکالت هم نیابت است، اما آیا وکالت دادگستری مانند وکالت انتقال ملکی از شخصی به دیگری است؟وکلا بر اساس داد و عدالت وکالت می کنند. نایب حق بودن با نایب یک انسان بودن تفاوت فراوانی دارد.
در ادامه وی با بیان برخی مصادیق اخلاق حرفه ای از جمله لزوم احترام به شخصیت موکل گفت: "اگر شخصی به شما وکیل دادگستری مراجعه کند و انتظاری برخلاف حق داشته باشد، بازهم به او احترام گذارده ولی با صراحت دعوی او را نمی پذیریم. تشخیص با شماست که دعوی را بپذیرید یا نپذیرید. قضات از این حق محرومند. وقتی دعوایی به قاضی ارجاع می شود ناگزیر است بپذیرد و نمی تواند امتناع کند. چه بسا آرائی که قضات صادر می کنند ولی صحت آن رأی به قلبشان نمی نشیند."
دکتر طیرانیان بر لزوم دخالت وکیل دادگستری در پرونده های قضایی تاکید کرد و گفت: "اگر حفظ دماء، حفظ اموال، حفظ شرف و حفظ نوامیس یک انسان بر او واجب است، دولت اسلامی باید برای این واجب مقدمه فراهم کند. وکالت دادگستری باید الزامی شود و اگر کسی بضاعت گرفتن وکیل را ندارد، دولت باید با هزینه خودش برای او وکیل انتخاب کند."
دکتر طیرانیان سخنان خود را با قرائت متن ذیل پایان داد:
«وکیل باید عالم باشد ولی اظهار فضل نکند.، باید فروتن باشد ولی خود را بی مقدار نسازد. باید خوش بیان باشد ولی تملق نگوید. باید حرمت نگه دارد اما نه به معنای خالی. باید شجاع باشد اما نه به گستاخی. باید در شدت خشم ملایمت نشان دهد با دردی در درون چهره رنج به خود نگیرد. وکیل مدیون و متعهد است اما نه سرافکنده. او دفع می کند متجاوز را اما نه با اهانت و ناسزا گویی. در برابر ناروایی می ایستد اما نه با غرور و خودخواهی و بی ادبی. وکیل مانند همگان نیازمند مال است برای زندگی ولی خود را به مال نمی فروشد و نباید بفروشد. وکیل برای ارائه خدمت مزد می گیرد و باید بگیرد ولی نه به مزدوری. وکیل نیاز به تلاش دارد و جویای کار است اما نه به سوداگری و دریوزگی. وکیل با سرمایه عمر و دانش خود حق دارد بخواهد آنچه بزرگان دارند اما نه در زمان کوتاه و اندک و در یک شب تنها . وکیل با متجاوز به ستیز بر می خیزد ولی خوی ستیزه جویی ندارد. وکیل در حرفه خود با نگاه قانون می نگرد ولی به سختی قانون مبتلا نمی شود. وکیل با معیار عقل امور را می سنجد و با زبان منطق سخن می گوید ولی عواطف و زبان لطف را هرگز به فراموشی نمی سپارد. او در زمان دعوی و دفاع به جِد مرد قانون است، ولی در مقام مراودات و دوستی از حقوق خود می گذرد. »
پس از دکتر طیرانیان، دکتر بهروز تقی خانی نیز دقایقی به ایراد سخنرانی پرداخت.ایشان اذعان داشت:وقتی ارباب رجوع به وکیل مراجعه می کند و دعوایش را مطرح می نماید، وکیل قاضی نیست که در مقام قضاوت برآید و ببیند که حق دارد یا ندارد. همچنین برای وکیل مقدور نیست که بفهمد، ولو به همه دلایل رسیدگی کند. سازمان قضایی با همه امکاناتش عاجز است از تشخیص اینکه جرمی که به کسی نسبت داده اند حقیقت دارد یا خیر. یک وکیل دادگستری که هیچ امکانی ندارد، چطور می تواند تشخیص دهد این فرد محق است یا خیر. به همین دلیل به نظر من وظیفه وکیل دادگستری دفاع از حقوق شهروندی موکل است."
وی در تشریح حرفه وکالت گفت: "در باب تعریف وکالت وقتی می گوئیم وکالت دادگستری، از حوزه حقوق خصوصی خارج می شود و به حوزه حقوق عمومی می آید. وکالت در ارتباط با حاکمیت است که معنا می یابد و معنای آن چیزی نیست که در فقه و حقوق مدنی خواندیم. وظیفه وکیل دادگستری دقیقا این است که مراقبت کند، حاکمیت که توان پایمال کردن حقوق شهروندی را دارد، توسط ابواب جمعی خودش یا بخشی از حاکمیت در قوه قضائیه، حقوق شهروندی شهروندان را پایمال نکند."
در پایان همایش،مصطفی انوری زاده ضمن تشکر و قدردانی از دکتر طیرانیان، به همراه ریاست کانون فرهاد رستم شیرازی و ریاست کمیسیون کارآموزی، حسن صرام با تقدیم هدیه ای به رسم یادبود از دکتر طیرانیان تجلیل به عمل آوردند.
گروه خبری: فائزه مهری، زینب کیانی، رویا اسدیان
سردبیر: مهدی مزروعی
Share/Save/Bookmark