استقلال کانون وکلا ریشه در حقوق اساسی دارد» به قلم وکیل امیر حسین سجادیه
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳۱ فروردين ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۵۲
کد مطلب: 2620
 
استقلال کانون وکلا ریشه در حقوق اساسی دارد» به قلم وکیل امیر حسین سجادیه؛بازرس کانون وکلای دادگستری استان اصفهان


🔰 حق انتخاب وکیل به منظور دفاع از خود در دادگاه، در قانون اساسی ما و در فصل حقوق ملت به رسمیت شناخته شده و اهمیت آن به این وجه است که در محکمه ای با تصدی قاضی منصوب از جانب حاکمیت، فرد ناآگاه به قوانین بتواند از تضییع حقوق خود جلوگیری نموده و تمامی امکانات را در جهت احقاق حق به کار گیرد.

🔰 به موازات دفاع از موکل، وکیل ناظر و مراقب است تا قاضی و دستگاه قضا، قوانین را رعایت نموده و از قدرت حاکمیتی خود تنها در راستای وظیفه قانونی، استفاده نمایند. اعمال این وظیفه از جانب وکیلی میسر و مقدور است که خود وابسته به دستگاه قضا نبوده و نگرانی از مغضوب واقع شدن و تبعات آن نداشته باشد. چنین وکیلی لاجرم می بایست از نهادی مستقل تبعیت نماید؛ نهادی که وظیفه پذیرش و آموزش، صدور پروانه، رسیدگی به تخلفات احتمالی و نهایتا و در صورت نیاز ابطال پروانه وکیل را برعهده داشته باشد. بدیهی است چنان وکیلی که از چنین نهاد مستقلی پروانه گرفته و حمایت شود مادام که از مقررات عمومی و انتظامی تخطی نکرده نگرانی در خصوص آینده حرفه ای خود نداشته و وظیفه دفاع و نظارت خود را به بهترین شکل انجام خواهد داد.

🔰 در جهان امروز مقدماتی که ذکر شد چنان مورد پذیرش واقع شده که در زمره بدیهیات و مستقلات عقلی قرار گرفته است. حال آن که از زمان تشکیل کانون وکلا در کشور تا تصویب لایحه قانونی استقلال توسط دکتر محمد مصدق بیش از دو دهه وکلای دادگستری تلاش کرده اند و پس از آن نیز در طول این شصت هفت سال و به ویژه پس از پیروزی انقلاب همواره عمده تلاش وکلا و کانون ها مصروف حفظ این گوهر ارزشمند شده که در هم تنیده با حقوق مردم و ضامن دادرسی عادلانه است. در تازه ترین اقدام در جهت خدشه دار کردن این حق، آیین نامه جدید لایحه قانونی استقلال کانون وکلا در حال تنظیم و تصویب است. 

🔰در پایانی ترین ساعات سال ۹۸ پیش نویس این آیین نامه از معاونت حقوقی قوه قضاییه به اتحادیه سراسری کانون های وکلا ارسال و خواسته شده پیشنهادات نهاد وکالت هرچه سریع تر به آن معاونت ارسال گردد. در باب این که آیا اصولا نیازی به اصلاح آیین نامه موجود هست یا نه و این که چه نهادی باید آیین نامه را تنظیم و ارائه نموده و چه مرجعی باید تصویب یا رد کند بسیار گفته اند و گفته ایم اما آن چه در این مقال ضروری است مورد اشاره قرار گیرد ذات و کارکرد آیین نامه هاست. علی الاصول آیین نامه باید در مقام تشریح و تسهیل اجرای قانون موضوعه باشد بنابراین در مقام وضع آیین نامه نمی توان بر خلاف قانون عمل نمود و بدیهی ست که آیین نامه در مقابل قانون تاب مقاومت نداشته و لازم الاجرا نیست. 

🔰در  متن پیش نویس مذکور، نهادی تاسیس شده که نه تنها در لایحه قانونی استقلال و در سایر قوانین سابقه ندارد بلکه عملا تمامی امور مربوط به کانون ها و وکلای دادگستری به این شورا سپرده شده، به کیفیتی که در صورت تصویب به این کیفیت، از کانون وکلای مستقل جز پوسته ای ظاهری، باقی نمی ماند. به دیگر بیان قرار است آیین نامه ای تصویب شود که در تعارض ذاتی با قانون خود و قانون اساسی کشور بوده و یکی از اساسی ترین حقوق ملت یعنی حق داشتن وکیل مستقل را نشانه گرفته است. 

🔰تلاش ها در جهت جلوگیری از وضع این آیین نامه همچنان ادامه دارد و مدیران نهاد وکالت در کانون ها و اسکودا تمامی وقت و انرژی خود را به آن اختصاص داده اند. امید است وکلای دادگستری نیز یک دل و یک صدا با نمایندگان خویش در کانون، در پاسداری از این حق پابرجا بوده و از این برهه نیز سربلند بگذرند. 


روابط عمومی کانون وکلای دادگستری استان اصفهان
Share/Save/Bookmark