مشروح سخنرانی مدعوین به مناسبت هفته منع خشونت علیه زنان
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۹:۱۳
کد مطلب: 2490
 
روز سه شنبه ۹۸/۹/۱۲ به مناسبت هفته جهانی منع خشونت علیه زنان، نشستی با حضور سرکار خانم مریم یعقوبی ،سرپرست اورژانس اجتماعی شهرستان اصفهان ،سرکار خانم لیلا ارباب ،کارشناس حقوقی اورژانس اجتماعی بهزیستی،سرکار خانم افسانه میرزاییان ،مسئول امور آسیب دیدگان اجتماعی و مسئول خانه امن و جمعی از وکلا در محل کانون برگزار شد.

وکیل زهرا جوشقانی، رئیس کمیسیون بانوان ضمن اشاره به تاریخچه منع خشونت علیه زنان ، عوامل موثر در آنرا مواردی چون میزان تحصیلات،اعتیاد و نوع شغل همسر، قومیت و باورهای دینی و مسایل اقتصادی بر شمرد و در ادامه اظهار داشت: از سال ۱۹۸۱ هرسال،روز ۲۵ نوامبر به عنوان روز منع خشونت علیه زنان نامگذاری شد.این روز جهت یادآوری عزم همگانی در راستای مبارزه با خشونت علیه زنان نامگذاری شده است. از این باب مجمع عمومی سازمان ملل متحد ،نیز ۱۷ اکتبر ۱۹۹۹ را به این روز اختصاص داده است.

در ادامه خانم افسانه میرزائیان مسئول امور آسیب دیدگان اجتماعی و مسئول خانه امن اصفهان بیان داشت: مأموریت اصلی دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی، کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی و هدف آن مداخله در بحرانهای فردی، خانوادگی، اجتماعی قبل از مداخلات قضایی و انتظامی یا در کنار آنها میباشد.  وی در ادامه گفت: زیرمجموعه این دفتر از یک برنامه اورژانس اجتماعی تشکیل شده که دارای ۴ قسمت است؛ ۱- مرکز مداخله در بحرانهای خانوادگی، فردی و اجتماعی. ۲- خط تلفن اورژانس اجتماعی ۱ و ۲ و ۳. ۳- پایگاه خدمات اجتماعی که در مناطق حاشیه نشین و سکونتگاه های غیر رسمی است. ۴- خدمات سیار اورژانس اجتماعی. 

خانم میرزاییان ادامه داد: مرکز اورژانس اجتماعی به عنوان مرکز مادر و جامعه هدف ما عبارتند از زنان و دختران در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی، کودکان کار و خیابانی، دختران فراری، زوجین متقاضی طلاق، کسانی که دچار اختلال هویت جنسی هستند و بطور کلی افرادی که در شرایط حاد و بحرانی قرار دارند. موارد کودک آزاری، همسر آزاری، سالمند آزاری و ... می‌توانند با خط تلفن اورژانس اجتماعی که شبانه روزی است، تماس بگیرند که کارشناسان پاسخگو لزوما افراد متخصص در رشته های روانشناسی، مددکاری و مشاوره هستند.

وی افزود: مرکز مداخله در بحران یک تیم متشکل از مددکار، روانشناس، روانپزشک، پزشک، مشاور حقوقی، کارشناسان تربیتی است.خانه امن در شهر اصفهان از مردادماه سال ۹۶ آغاز به کار کرد که زنان خشونت دیده به همراه کودکانشان در این مرکز وارد می شوند. برنامه کوتاه مدت ما تأمین نیازهای اولیه آنها مانند خوراک، پوشاک و جای امن و برنامه بلند مدت ما، توانمند سازی و کمک به بازگشت سالم وی به زندگی است. این مرکز تا ۴ ماه میتواند آنها را نگهداری کند که البته گاهی این مدت قابل تمدید نیز هست. لازم به ذکر است در کلان شهر اصفهان فقط یک مرکز وجود دارد و امیدواریم که بتوانیم با گسترش این مرکز کاری کنیم که حداقل کسانی که وارد چرخه خشونت می شوند از خدمات مرکز به نحو احسن استفاده کنند و کمکی به افراد نیازمند نه تنها مالی بلکه اجتماعی نیز بشود.

در ادامه جلسه خانم یعقوبی بیان داشت: اهداف کلی برنامه های اجرا شده در اورژانس اجتماعی علاوه بر موارد گفته شده توسط همکارم، توانمند سازی افراد به جهت این است که بدانند در یک موقعیت مشکل زا یا بحرانی چگونه با آن مقابله نمایند و البته همکاری ارگانها و نهادهای دولتی و غیردولتی در این زمینه نیز از اهداف این مرکز است. وی ادامه داد: آسیب اجتماعی، چهارچوب ندارد و ممکن است در کنار ما باشد به همین دلیل جامعه وظیفه دارد تمام گروههای سنی را توانمند سازد تا بدانند در موقعیتهای بحرانی چگونه به مقابله و دفاع بپردازند. شایان توجه است این آموزشها باید عملیاتی و کاربردی باشد و این مسئله ارگانی می طلبد تا افراد را بصورت تخصصی آموزش دهد و یکی از این ارگانها، بهزیستی است. کار اورژانس اجتماعی در این رابطه یک کار تخصصی است. خط مرکز ما ۱۲۳ است که در ابتدا با هدف گزارش کودک آزاری راه اندازی شد و سپس این خط گسترش پیدا کرده و موارد سالمند آزاری، همسر آزاری، خودکشی و ... را نیز شامل شد. پاسخگوها ۲۴ ساعته گزارشها را دسته بندی می کنند؛ آنها که آنی هستند مثل خطر جانی بچه، خطر فروش بچه و ... همکاران ما ظرف ۵ دقیقه تا ۳۰ دقیقه از طریق سوپروایزر به واحدهای سیار که در شهرستان اصفهان ۳ واحد مستقر هستند، گزارش می‌دهند. کارشناسان مربوطه اعزام و پس از بررسی موقعیت و تأیید صحت گزارش، بلافاصله با خانم ارباب هماهنگ و حکم قضایی سیار گرفته و مراحل بعدی انجام می شود. گاهی هم گزارشها آنی نیست که در این موارد از طریق کارشناس، دعوتنامه ای ارسال می شود. پس از مراجعه فرد، اول غربالگری انجام شده و جلسات مشاوره،مددکاری، پزشکی، روانشناسی و روانپزشکی برگزار می گردد. هدف این است که شبکه حمایتی فرد در معرض آسیب را پیدا کرده و با کمک این شبکه، فرد به خانواده بازگردد.

خانم یعقوبی اظهار داشت: برخی مواردی که پذیرش می شوند در قسمت اقامتی که خوابگاه است نگهداری می شوند که از ۳ تا ۲۱ روز ممکن است ادامه داشته باشد. در این مدت سعی میکنیم شبکه حمایتی فرد را بیابیم. اگر امکان بازگشت نباشد، مراکزی داریم که بعد از ما پشتیبان این مرحله می باشند که ممکن است خانه سلامت، مرکز بازپروری و شبه خانواده ما که همان شبانه روزی های قدیم هستند، باشند.  این بدان معنی است که فرد در معرض آسیب و آسیب دیده، رها نمی شود. حتی بعد از ترخیص هم پیگیری می شود که ممکن است ۶ ماه تا یکسال ادامه بیابد؛ تا زمانیکه این اطمینان حاصل شود که افراد به مرحله ای رسیدند که می توانند در کنار خانواده زندگی عادی و سالم داشته باشند. نکته حائز اهمیت آن است که هدف اصلی ما حفظ حرمت خانواده و شأن انسانی افراد است و به همین منظور بازدیدها و نتایج آنها برای خود ما باقی می ماند و هرگز به فرد گزارش کننده یا همسایه ها و ... اطلاع داده نمی شود. جداسازی فرد آسیب دیده، آخرین مرحله اقدام است و سایر خدمات سرپایی انجام می شود. به همین دلیل گاهی این شائبه بوجود می آید که علی رغم مراجعه اورژانس، هیچ اقدامی از سوی همکاران ما صورت نگرفته است.
وی ادامه داد: علاوه بر موارد فوق، کار دیگری که ما در مجموعه اورژانس اجتماعی انجام می دهیم، قسمت کاهش طلاق است. تا آذر ۹۷ سامانه بصورت الکترونیکی شده و تمام ورودیهای درخواست طلاق باید ازطریق سامانه زمان، ثبت نام کنند. به ثبت نام کنندگان، نوبت مراجعه داده شده و در نوبت مقرر با مراجعه زوجین، یک تیم ۱۰ نفره در مرکز، اقدام به ارزیابی می کنند. مواردی که مشاوره جواب نمی دهد مانند اینکه زوجین خارج از کشور هستند یا طلاق خارج از کشور واقع شده و مواردی اینچنینی از طریق واحد ارجاع، مستقیما به دفاتر قضایی ارجاع می شوند. در غیر اینصورت به مراکز مشاوره ارجاع داده خواهند شد. از بین مراکز موجود، ۲ مرکز مشاوره رایگان داریم که یکی از آنها دولتی و دیگری خیریه است و بقیه مراکز خصوصی هستند. یک روند ۴۵ روزه و حداقل ۳ جلسه مشاوره برای زوجین در نظر گرفته شده است و بعد از گذشتن ۴۵ روز، گزارشات ارسال و مواردی که سازش شده، بایگانی و سایر موارد به دفاتر قضایی ارجاع خواهند شد.

ایشان در ادامه سخنان خود بیان داشتند: قسمت دیگر کار ما کودکان کار و خیابانی هستند که شامل کودکان زیر ۱۸ سال می باشند که برای
بقای خود در سطح خیابان کار و زندگی می کنند. البته در اصفهان بیشتر کودکان کار از اتباع هستند. ساماندهی این کودکان برعهده حدود ۲۱ ارگان است که بهزیستی نیز یکی از آنهاست. در حال حاضر شهرداری کودکان کار و خیابانی را جمع آوری و بهزیستی، ساماندهی می کند. مادران این کودکان به انجمن خیریه معرفی و به آنها حرفه ای آموزش داده می شود، ابزار نیز در اختیارشان قرار می گیرد و در نهایت دستمزدشان نیز داده می شود.
وی در پایان گفت: در هشت ماه گذشته ما ۱۴۶ کودک را ساماندهی کردیم که از این تعداد، ۱۱۷ نفر بازگشت به خانواده شدند، ۱۸ نفر بدسرپرست بوده و به شبه خانواده انتقال شدند، یک اعزام به شهرستان خودشان داشتیم و بقیه را نیز ساماندهی کردیم. همچنین ۷۵۵ مورد، کودک آزاری اعلام شده که ۴۱۶ مورد را ما مداخله نمودیم.

در ادامه خانم ارباب کارشناس حقوقی اورژانس اجتماعی اصفهان عنوان داشت: بحث ما بیشتر خشونت علیه زنان است. زنان نقش اصلی و عاملی مهم در خانواده هستند و زنی که خشونت می بیند مطمئنا آثار آن گریبان کودکش را خواهد گرفت؛ آنچنان که بعضی از کودک آزاری ها از همینجا سرچشمه می گیرند. گزارشاتی که درخصوص ممانعت از تحصیل به ما می رسد از طریق معاونت قضایی به شعبه کیفری ارجاع داده می شود و شعبه با احضار والدین و بررسی موضوع، درصورت مسجل شدن امر، اقدام به صدور رأی ازقبیل سلب حضانت، ارجاع به بهزیستی و یا مجازات پدر طبق قانون می نماید.

وی ادامه داد: لایحه منع خشونت علیه زنان که حدود ۱۰ سال روی میز بود و دوباره به مجلس ارائه گردید نیز با اعلام این نکته که یک سری از مواد به خاطر هم پوشانی با قانون مجازات اسلامی که شامل ۴۱ ماده می باشد بایدحذف گردد و سپس با بیان مشکلات شرعی لایحه، آن را به قم ارسال که باز هم تعدادی از مواد آن حذف گردید با این استدلال که نقش زن در آن بصورت یکطرفه مطرح و تبعیض آمیز است. خانم ارباب افزود: در بحث اورژانس اجتماعی از سال ۹۶ در کلان شهرها به علت وجود خشونت خانگی علیه زنان، خانه های امن را تشکیل دادیم که آدرس مشخصی هم ندارند. این خانه های امن، یک وکیل برای پیگیری قضایی مشکلات زنان خشونت دیده، دارد. در خشونت فیزیکی یکی از کمکهای اورژانس و به عبارتی تنها کاری که می تواند انجام دهد، حفظ ادله از طریق ارجاع رایگان زن به پزشکی قانونی است.  در موارد کودک آزاری نیز مابه معاونت دادستانی گزارش می دهیم که در موارد اورژانسی و خاص حتی از طریق تلفن هم می توانیم دستور مقام قضایی را اخذ و با ورود به مورد مذکور، اقدام به جداسازی نماییم. شایان توجه است مواد ۴۲ و ۴۳ لایحه حمایت خانواده یا کودکان بدسرپرست یا بی سرپرست نیز با توجه به در نظر گرفتن مصلحت طفل در تعیین محل امن وی و حضانت او بسیار حائز اهمیت می باشد. در همین راستا خانه آفتاب به منظور محل ملاقات کودکان ایجاد گردید.

روابط عمومی کانون وکلای دادگستری استان اصفهان
گزارش: وکیل زهرا امینی، وکیل مریم ولایی
Share/Save/Bookmark