با انتشار یادداشتی؛
کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری اصفهان «روز جهانی آزادی مطبوعات» را تبریک گفت
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۲۲:۵۷
کد مطلب: 2923
 
کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری استان اصفهان با انتشار یادداشتی، روز جهانی مطبوعات را تبریک گفت.
به گزارش روابط عمومی کانون وکلای دادگستری استان اصفهان، کمیسیون حقوق بشر این کانون با انتشار یادداشتی، روز سوم ماه می میلادی که به نام روز جهانی آزادی مطبوعات نامگذاری شده است را تبریک گفت.
بنابر این گزارش، بخشی از این یادداشت به شرح زیر است:
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در چهل و هشتمین اجلاس خود در 20 دسامبر 1993، طی قطعنامه ای روز سوم ماه می، مقارن با 13 اردیبهشت هر سال را به عنوان «روز جهانی آزادی مطبوعات» نام گذاری نمود. این امر به پیشنهاد سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد(یونسکو) و در پی قطعنامه ای در مجمع عمومی این سازمان بین المللی در سال 1991 با عنوان «ارتقای آزادی مطبوعات در دنیا» که جراید آزاد، فراگیر و مستقل را یکی از ارکان ضروری جامعه ای مدنی تلقی نموده است، به انجام رسید.
در توضیح آنچه در قطعنامه سال 1991 مجمع عمومی یونسکو آمده است باید گفت، اندیشمندان بر این باور هستند که رکن چهارم هر جامعه مدنی، آزادی رسانه های جمعی می باشد و با قدمت ترین رسانه های جمعی نیز مطبوعات هستند. در واقع، حق بر آزادی مطبوعات، حقی است که تحقق آن  پاسداشت حقوق بشر و شهروندی را در پی خواهد داشت؛ خصوصا آن که مطبوعات جلوه گاه رشد یک جامعه و از حقوق  یک ملت هستند.
حق آزادی مطبوعات در یک تعریف جامع، به معنی داشتن حق در زمینه جستجو، جمع آوری و کسب آزادانه اخبار و اطلاعات و عقاید عمومی، انتقال و مخابره آزادانه آن ها، انتشار آزادانه روزنامه ها و مجلات گوناگون از سوی افراد، موسسات و انعکاس آزاد افکار عمومی و عقاید عمومی بدون هیچ گونه محدودیت و عدم تعطیل خودسرانه روزنامه ها و مجلات، پیش بینی ضوابط و مسئولیت های قانونی نشریات و رسیدگی به تخلفات و جرائم احتمالی آن ها دردادگاه ها با حضور هیئت منصفه، رعایت اصل تعدد و تنوع نشریات از جهت سیاسی و حفظ استقلال آن ها در برابر صاحبان قدرت می باشد.
 در اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین میثاق حقوق مدنی و سیاسی، صراحتاً نامی از حق بر آزادی مطبوعات آورده نشده است؛ اما از فحوای ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر که می گوید «هر فردی حق آزادی عقيده و بيان دارد و اين حق، مستلزم آن است كه كسی از داشتن عقايد خود بيم و نگرانی نداشته باشد و در كسب و دريافت و انتشار اطلاعات و افكار، به تمام وسايل ممكن، و بدون ملاحظات مرزی، آزاد باشد» و همچنین بند 2 ماده 19 میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی که اشعار می دارد «هر کس حق آزادی بیان دارد. این حق شامل آزادی تفحص و تحصیل و اشاعه اطلاعات و افکار از هر قبیل، خواه شفاهی یا به صورت نوشته یا چاپ یا به صورت هنری یا به هر وسیله دیگر به انتخاب خود می‌باشد» می توان حق بر آزادی مطبوعات را استنباط نمود. چرا که از یک سو، حق بر آزادی مطبوعات چیزی نیست مگر «حق انتشار مطالب به هر وسیله اعم از روزنامه، مجله و..... بدون هر گونه مداخله و محدودیت دولت» و از سوی دیگر، آزادی مطبوعات یکی از مولفه های اساسی حق آزادی بیان و حق دسترسی به اطلاعات است. زیرا مطبوعات آزاد یکی از ابزارهای آزادی بیان است و همچنین تا هنگامی که مطبوعات قادر نباشند آزادانه اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهند، یکی از مسیر های دسترسی افراد به اطلاعات مسدود خواهد بود.
 آزادی مطبوعات از چنان اهمیتی برخوردار است که در حقوق داخلی اغلب کشورهای جهان، مورد تاکید و تائید قرار گرفته است. چنانچه اصل بیست و چهارم قانون اساسی ایران نیز صراحتاً نشریات و مطبوعات را مگر در مواقع و مواردی که مخل مبانی اسلام و حقوق عمومی باشد، در بیان مطالب، آزاد دانسته است.
در هرصورت وجود و فعالیت مطبوعات آزاد در هر جامعه، آگاهی هرچه بیشتر مردم آن جامعه را در پی خواهد داشت، که این امر به فرجام مشارکت بیشتر مردم در امور سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشورشان خواهد رسید. وانگهی، آزادی مطبوعات برای دولت ها نیز مفید است، چرا که افزون بر کسب مشروعیت و اعتماد اعضای جامعه، از روی آوردن مردم به شایعات و کسب اطلاعات از رسانه های خارجی جلوگیری به عمل می شود.
انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark