12 آذر
سالروز تصویب قانون اساسی گرامی باد
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۳۳
کد مطلب: 3752
 
12 آذر ۱۳۵۸ متن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به همه‌پرسی عمومی گذاشته شد و به تایید مردم ایران رسید.
12 آذر ۱۳۵۸ متن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به همه‌پرسی عمومی گذاشته شد و به تایید مردم ایران رسید و پس از آن اصلاحيه قانون اساسي در تيرماه ۱۳۶۸ به تصويب شوراي بازنگري قانون اساسي رسيد و در همه‌پرسي ۶ مرداد ۱۳۶۸ مورد تأييد نهايي مردم ایران قرار گرفت.
قانون اساسی عالی‌ترین سند حقوقی یک کشور و تعریف کننده اصول سیاسی، ساختار، سلسله مراتب، جایگاه و حدود قدرت سیاسی دولت و تعیین و تضمین کننده حقوق شهروندان یک کشور است. حاکمیت قانون یکی از ملزومات نظام های دموکراتیک و مردمسالار است. بدون تبعیت از قانون، قدرت سیاسی نامحدود و به تبع آن آزادی ها و حقوق اساسی مردم سلب خواهد شد.
فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران طی 24 اصل و با تاکید بر سه محور برابری، امنیت و آزادی بر حقوق ملت تأکید کرده است. حمایت قانونی برابر از همه افراد جامعه اعم از زن و مرد، تضمین کردن حقوق زنان، ممنوعیت تفتیش عقاید، آزادی بیان در نشریات و مطبوعات، آزادی احزاب و گروه های سیاسی و اقلیت های دینی در چارچوب موازین، تشکیل‏ اجتماعات‏ و راه‏ پیمایی‏ ها بدون‏ حمل‏ سلاح‏، امکان اشتغال به کار و فراهم کردن شرایط یکسان برای احراز مشاغل، برخورداری‏ از تأمین‏ اجتماعی از نظر بازنشستگی ‏، بیکاری و...، فراهم کردن وسایل‏ آموزش‏ و پرورش‏ رایگان‏ برای‏ همه‏ ملت‏ تا پایان‏ دوره‏ متوسطه‏، حق دسترسی آزادانه به وکیل مدافع، ممنوعیت شکنجه برای اقرار و کسب اطلاع و.... از جمله اصولی است که در قانون اساسی کشور به آن اشاره شده است. آشنايي مردم با حقوق خود و البته مطالبه آن از دولت می تواند زمینه تحقق آزادی هایی که مندرج در فصول مختلف قانون اساسی است را فراهم کند.
امروزه اصل حاکمیت قانون از عناصر اساسی حکمرانی مطلوب محسوب می گردد، به نحوی که بدون وجود این مولفه مهم، نمی توان از امکان انجام وظایف حاکمیت در قبال شهروندان سخن گفت.
بدون تردید محقق شدن حاکمیت قانون در هر جامعه ای همکاری حکومت و مردم را در کنار هم می طلبد. امید آنکه در پرتو رعایت اصل حاکمیت قانون، به ویژه قانون اساسی، حقوق آحاد مردم تأمین و تضمین گردد.
Share/Save/Bookmark