دکتر لیلا رئیسی، رئیس کانون وکلای دادگستری استان اصفهان:
نگاه جنسیتی اعم از زن سالاری یا مردسالاری در یک جامعه، مانع از تحقق توسعه پایدار و مدیریت خوب می شود
تاریخ انتشار : جمعه ۲۷ اسفند ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۲۸
کد مطلب: 3412
 
نشست «ارتقا مشارکت زنان در نظام حقوقی اجتماعی ایران» در محل کانون وکلای اصفهان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی کانون وکلای دادگستری استان اصفهان، دکتر لیلا رئیسی، رئیس کانون وکلای دادگستری استان اصفهان در نشست «ارتقا مشارکت زنان در نظام حقوقی اجتماعی ایران» که در محل کانون وکلای اصفهان برگزار شد در ابتدای سخنان خود ضمن عرض خیرمقدم به میهمانان از رئیس و اعضای کمیسیون بانوان که در این مدت زحمات بسیاری را متحمل شده و دغدغه مند به مناسبتهای مختلف در حوزه وظایف کمیسیون، فعالیتهای ارزنده ای را انجام داده اند، تشکر نمود و اظهار داشت: «در کانون وکلای اصفهان، همواره باور ما این بوده که نگاه جنسیتی بسیار آسیب زاست. از هر زاویه ای اگر بخواهیم به موضوع زنان و مردان، جنسیتی نگاه کنیم، نه تنها نفعی برای جامعه نخواهد داشت بلکه زیان بار هم هست. باور ما این است که اگر یک کشور و یا جامعه ای بخواهد به توسعه پایدار برسد، باید روی نیروی انسانی خود، سرمایه گذاری کند و در این سرمایه گذاری تفاوتی بین زن و مرد قائل نشود. یک مدیریت هوشمند تلاش می کند تا به نحو احسن از این سرمایه به نفع جامعه خود استفاده نماید. بنابراین مقوله هایی همچون نگاه های جنسیتی، مردسالاری، زن سالاری و بطور کلی نگاه های متفاوت به زن و مرد می تواند برای جامعه ای که به دنبال خواسته های مثل توسعه پایدار و حکمرانی مطلوب است، زیانبار باشد. بر اساس همین نگاه در دوره های پیشین و بویژه از دوره یازدهم هیأت مدیره در کانون وکلای اصفهان تلاش کردیم از وجود همکاران بانو در قسمتهای مختلف کانون بیشتر استفاده کنیم و با افتخار عرض می کنم که از دوره یازدهم و دوره فعلی با حمایت همکاران محترم در هیأت مدیره موفق شدیم برای اولین بار حضور بانوان وکیل را بطور گسترده تر از قبل در کمیسیونها و ارکان مختلف کانون داشته باشیم، به نحوی که در حال حاضر حدود ۱۵۰ نفر همکاران بانو در  قسمت های مختلف کانون وکلای اصفهان اعم از دادسرا، دادگاه، کمیسیون کارآموزی و سایر قسمتهای دیگر در حال فعالیت هستند و این برای کانون اصفهان یک افتخار است.» وی ادامه داد:« فعالیت و حضور بانوان وکیل که با اعتقاد و اعتماد به توانمندی های خود در قسمتهای مختلف کانون، مشغول تلاش هستند، موجب شد کلیشه ها، برداشتهای ناصواب و سنت های غلطی که در بحث مشارکت بانوان در حوزه فعالیت کانونها وجود داشت به تدریج اصلاح و بعضا رفع شود. در حقیقت ما در کانون وکلای اصفهان معتقد به  شایسته سالاری هستیم و براساس همین اعتقاد، خانمها و آقایان در قسمتهای مختلف کانون حضور دارند، البته این به معنای نفی شایستگی سایر همکارانمان نیست و همکاران توانمند زیادی داریم که بدلیل محدودیت تعداد مورد نیاز در قسمتهای مختلف کانون وکلا، فرصت حضور همه این عزیزان بطور همزمان وجود ندارد. 
وی ادامه داد: بدون تردید فرصت ها براساس توانمندی افراد، هم به خاطر خودشان و هم برای جامعه ای که در آن زندگی می کنند باید در اختیار ایشان قرار گیرد. در طول حدود دو دهه فعالیت اینجانب در حوزه های مختلف اجتماعی و صنفی، با دیدگاه های متفاوت روبرو بوده ام و تا حد زیادی با چالش ها و مشکلاتی که در حوزه زنان وجود دارد، آشنا هستم. یکی از مهمترین چالشهایی که ما در بحث فعالیت اجتماعی زنان با آن روبرو هستیم، موضوع باور خود زنان است. بدین معنی که گاهی زنان، باور جدی نسبت به توانایی خود برای حضور در فعالیتهای اجتماعی ندارند. بنابراین یکی از مشکلات، عدم باور بانوان نسبت به توانمندی خودشان است. باید این باور غلط را تغییر داد. این باور به ریشه های تربیتی و فرهنگی در حوزه زنان در جامعه ما باز می گردد که شاید بتوان گفت ریشه اولیه آن در خانواده هایی است  که نسبت به فرزندان دختر و پسر خود، نگاه جنسیتی داشته و تلقی نادرستی از توانایی فرزندان دختر خود دارند.» دکتر رئیسی ادامه داد:« یکی دیگر از موانع موجود، بحث قوانین است که این نیز ریشه در فرهنگ جامعه دارد. در نظام حقوقی بیشتر کشورها قوانینی وجود دارد  که همانند سقفهای نامرئی مانع رشد و پیشرفت زنان بوده و عاملی جدی برای عدم رسیدن زنان به جایگاه شایسته خود در زندگی فردی و اجتماعی می باشند.
 دکتر رئیسی افزود:بسیاری از همکاران ما  در گروه های مختلف اجتماعی در حوزه شناسایی ایرادات قوانین کار کرده و سعی در شناسایی این ایرادات  داشته و پیشنهاداتی نیز در زمینه اصلاح این قوانین ارائه نمودند، ولی متأسفانه هیچگاه این پیشنهادات و تلاشها از سوی متولیان امر، جدی گرفته نشد‌ه و عملا شاهد اصلاح جدی در تمام این موارد نبوده ایم. 
رئیس کانون وکلای اصفهان تاکید کرد: در کنار عدم خود باوری از سوی بعضی از  بانوان، و وجود برخی قوانین دست و پاگیر و بعضا جنسیتی در نظام حقوقی ما، موانع و مشکلاتی هم در ارتباط با محیطهای فعالیت بانوان وجود دارد‌. کلیشه هایی که در ذهن افراد ایجاد شده، اجازه نمی دهد بانوان بتوانند به راحتی و همانند مردان تمام توانایی خود را بروز دهند. در این زمینه خیلی فرقی نمی کند حوزه حضور و فعالیت بانوان در چه سطحی باشد، اعم از  سطح مدیریت یا مشارکت، این محدودیتها در محیط کار می تواند، موانع جدی برای حضور فعال بانوان در جامعه ایجاد نماید.» دکتر رئیسی در پایان سخنان خود بیان داشت:« همه ما باور داریم نگاه های جنسیتی برای جامعه و کشور، مضر است. در هر شکلی که بنگرید در هریک از نسلهای مختلف حقوق بشر، نگاه جنسیتی به شدت آسیب زننده است، چه در حوزه حقوق فردی یا حوزه حقوق اجتماعی و حتی در حوزه حقوق جمعی. 
امیدوار هستیم که  نگاه غلط جنسیتی در هر شکل آن، در سراسر جوامع بشری با انجام فعالیتهای هوشمندانه و با برنامه ریزیهای کارشناسی شده، اصلاح گردد تا ما دیگر شاهد نتایج زیانبار اینگونه تلقیهای ناصواب در مورد حضور و فعالیت نیمی از نیروی انسانی در جوامع بشری نباشیم و بانوان هم بتوانند در کنار آقایان هم از حقوق مختلف انسانی خود بهره مند باشند و هم بتوانند به جامعه خود خدمت نمایند.
Share/Save/Bookmark