دادرسی مالیاتی (بخش دوم)
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۳۹
کد مطلب: 4478
 
⏱️ آغاز فرآیند دادرسی مالیاتی 
از زمانی که برگه تشخیص مالیات به ‌صورت رسمی و قانونی به مؤدیان مورد نظر ابلاغ می‌شود، پس از اعلام میزان مالیات تعیین شده توسط کارشناس امور مالیاتی، اگر رقم و مبلغ تعیین شده مورد قبول مودی نباشد، این قابلیت وجود دارد که حداکثر تا مدت زمان مشخص ۳۰ روز (یک ماه) نسبت به پیگیری و تحلیل آن، طی یک پروسه قانونی جهت دادرسی مالیاتی اعتراض خود را ارائه دهد و این اعتراض شروعی است بر فرایند دادرسی مالیاتی جهت قانونمند کردن اعتراض به مالیات معین شده و پس از سپری شدن این زمان، هیچ ‌گونه اعتراضی مورد پذیرش واقع نمی‌شود. 
 
📌مرحله اول: دادرسی اداری (ماده ۲۳۸) 
پرونده مالیاتی هر مودی، نهایت منجر به صدور برگ تشخیص مالیاتی می‌گردد که هر برگ تشخیص مالیاتی باید دارای شرایط مندرج در ماده ۲۳۷ قانون مالیات های مستقیم باشد.بنابراین به عنوان اولین گام جهت شروع دادرسی مالیاتی حتما باید اقدام به دریافت گزارش رسیدگی که منجر به صدور برگ تشخیص شده است نمایید. 
اولین مرجع رسیدگی به اعتراض، مدیر مالیاتی مربوطه می‌باشد، که توافق با ممیز کل مالیاتی موضوع ماده‌ی ۲۳۸ قانون مالیات‌های مستقیم است بدین صورت که بعد از اینکه برگ تشخیص مالیاتی ابلاغ شد، در صورت اعتراض مودی نسبت به برگ تشخیص، باید اعتراض خود را به صورت کتبی  و یا سیستمی ثبت کرده و از تاریخ ثبت اعتراض مودی به برگ تشخیص، ۴۵ روز فرصت رسیدگی مجدد یا اصطلاحا توافق در مرحله‌ ممیز کل مالیاتی است. 
📝حالات مختلف در مرحله توافق با ممیز کل مالیاتی 
✔️ رفع تعرض و توافق 
✔️ تعدیل مالیات و توافق 
✔️ عدم تعدیل مالیات و توافق 
✔️ تعدیل مالیات و عدم توافق 
✔️ عدم تعدیل مالیات و عدم توافق 
 
در هر صورت پس از ثبت اعتراض، رسیدگی توسط مدیر گروه مالیاتی انجام می‌شود. اگر مودی با نتیجه رسیدگی موافق باشد قبولی خود را در پشت برگ تشخیص اعلام می‌نماید و از ادامه فرایند دادرسی انصراف می‌دهد و برگ قطعی بر اساس توافق صورت گرفته با مدیر گروه صادر می‌شود. 
اما اگر مودی پس از ثبت اعتراض ظرف مهلت مقرر به مدیر گروه جهت توافق مراجعه نکند و یا نتیجه رسیدگی و پیشنهاد مدیر گروه را قبول نداشته باشد، مدیر گروه پشت برگه تشخیص مالیاتی دستور می‌دهد که پرونده جهت رسیدگی به هیات بدوی مالیاتی ارجاع داده شود. 
 
💢نکته مهم: در ماده ۲۳۸ قانون مالیات های مستقیم درصد خاصی جهت تعدیل مالیات ذکر نشده است. اما از آنجایی که هرگونه اصلاح در برگ تشخیص مالیات ممکن است منجر به کاهش مالیات گردد، باید در راستای ماده ۲۷۰ قانون مالیات های مستقیم توسط دادستانی انتظامی مالیاتی، مورد بررسی قرار گیرد. تا اطمینان حاصل کند که در تشخیص یا تعدیل قصوری صورت نگرفته است. بنابراین معمولا بیشتر از ۲۰ درصد تعدیل در این مرحله انجام نمی‌شود.
Share/Save/Bookmark