10 دسامبر(19 آذر) روز جهانی حقوق بشر
تاریخ انتشار : شنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۴۲
کد مطلب: 3758
 
مجمع عمومی سازمان ملل در 10 دسامبر، اعلامیه حقوق بشر را با 30 ماده که ریشه در پاسداشت کرامت انسانی و حقوق بنیادین بشر دارد و نفی کننده هرگونه خشونت، ترور و تبعیض و خود کامگی است را به تصویب رساند.
سال 1948 میلادی زمانیکه هنوز آوار جنگ های جهانی اول و دوم بر سیمای جهان نشسته بود، مجمع عمومی سازمان ملل در 10 دسامبر، اعلامیه حقوق بشر را با 30 ماده که ریشه در پاسداشت کرامت انسانی و حقوق بنیادین بشر دارد و نفی کننده هرگونه خشونت، ترور و تبعیض و خود کامگی است را به تصویب رساند. بدیهی است پاسداشت کرامت انسانی هر چند در قانون به رسمیت شناخته شده باشد ولی چنانچه اراده راستین از سوی حکمرانان برای عمل به آن وجود نداشته باشد، ثمره ای نخواهد داشت.
اعلامیه حقوق بشر بر حق آزادی، حق اعتراض، حق دسترسی به دادرسی منصفانه، حق برگزاری تجمعات و راهپیمایی، منع هرگونه شکنجه، منع تفتیش عقاید و …تاکید دارد. در این میان حق دسترسی به دادرسی منصفانه و به دور از هرگونه آزار و شکنجه، تضمین کننده حقوق بشر در عمل می باشد و آشکار است که برجسته ترین آرمان در یک دادرسی منصفانه، رسیدگی به پرونده به دور از هر جانبداری و تشخیص حق است نه عبرت پذیری و ترساندن. به یقین انجام دادرسی منصفانه در دادگاهی که از بدنه حاکمیت می باشد، وابستگی به آن دارد که حق برخورداری و دست یابی و گزینش وکیل مستقل در عمل به رسمیت شناخته شود نه آن که این حق تنها زینت بخش قوانین باشد.
حق دسترسی به وکیل مستقل در دست یابی به دادرسی منصفانه آن چنان برجسته است که بند 1 از ماده 11 اعلامیه جهانی حقوق بشر و بند 3 از ماده 14 میثاق بین المللی حقوق مدنی سیاسی رهنمونی آشکار به آن دارد. همچنین منع شکنجه از دیگر بایسته های دادرسی منصفانه است، به گونه ای که به موجب ماده 5 اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده 7 میثاق بین المللی حقوق مدنی سیاسی، هرانسانی اعم از متهم، محکوم و قربانی، از حق امنیت در برابر مراجع قضایی، انتظامی و اداری برخوردار است و نباید کمترین خدشه ای به شأن، حرمت و کرامت انسانی او وارد شود و هر گونه شکنجه جسمی یا روانی، اجبار به ادای شهادت یا ارائه اطلاعات،رفتار توأم با تحقیر کلامی یا عملی، خشونت گفتاری یا فیزیکی و توهین به متهم یا محکوم، نفی کننده حقوق بنیادین بشر است و افزون بر اینکه موجب پیگرد قانونی است، نتایج حاصل از این رفتارها نیز قابل استناد علیه افراد نیست. دامنه حقوق بشر گسترده تر از حقوق بنیادین بشر است. حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از جمله حقوقی هستندکه پاسداشت آن از بایسته های حکمرانی مطلوب محسوب می شود.
کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری استان اصفهان، با یادآوری روز جهانی حقوق بشر، دست یابی به کرامت و آزادی و عدالت را برای همه مردم جهان به ویژه مردم شریف ایران، امید دارد.
Share/Save/Bookmark