رئیس کمیسیون وکالت تخصصی کانون وکلای دادگستری استان اصفهان:
وکالت تخصصی زمینه توسعه و ارتقای دانش وکلا را فراهم می کند
تاریخ انتشار : شنبه ۱۷ دی ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۲۵
کد مطلب: 3787
 
مراسم اعطای اولین گواهی های وکالت تخصصی روز پنج شنبه 15 دی ماه با حضور رئیس و اعضای هیات مدیره و همچنین اعضای کمیسیون وکالت تخصصی کانون وکلای اصفهان و جمعی از پیشکسوتان نهاد وکالت و سایر مهمانان، برگزار شد.
وکیل عباس شایسته مهر، رئیس کمیسیون وکالت تخصصی کانون وکلای اصفهان در این مراسم گفت: کانون وکلای اصفهان از جمله کانون های پیشرو در کشور است که بحث وکالت تخصصی در آن مطرح شده است. در موضوع وکالت تخصصی سوالات متعددی مطرح شده به عنوان مثال بعضی همکاران سوال کرده اند چه کسی صلاحیت احراز وکیل متخصص را دارد؟ همچنین عنوان می کنند که متخصص و متبحر شدن در رشته خاص یک امری است که خود به خود و به مرور زمان یک وکیل به دست می آورد و مثلا پس از مدتی در بحث املاک یا مباحث ثبتی شناخته می شود و لذا ضرورتی به اخذ گواهی نامه وکالت تخصصی نیست. رئیس کمیسیون وکالت تخصصی کانون وکلای اصفهان افزود: عده ای دیگر این استدلال را قبول نداشته و معتقدند همانطور که در رشته پزشکی پس از گذراندن دوران رزیدنتی، شخص به عنوان متخصص رشته خاصی شناخته می شود، پس در حقوق هم اگر کسی در گرایش خاصی مدرک دکتری اخذ نمود به نوعی متخصص در آن گرایش خاص است و دیگر نیازی نیست که کمیسیون وکالت تخصصی در این امر ورود نماید. او همچنین ادامه داد: بعضی سوال می کنند مبنای قانونی وکالت تخصصی چیست؟ در آیین‌نامه تعرفه حق الوکاله وکلا مصوب فروردین ١٣٩٩ در مورد استحقاق مبلغ حق الوکاله بیشتر برای وکیل متخصص صحبت به میان آمده است، پس به نوعی در این آیین نامه نیز از لفظ وکیل متخصص در رشته خاص، استفاده شده است. در مجموع می توان گفت آیین نامه مذکور تا حدی می تواند مبنای قانونی وکالت تخصصی باشد، همچنین در برنامه ششم توسعه، از تخصصی شدن محاکم صحبت به میان آمده است. مسلما وقتی محاکم تخصصی شوند به دنبال آن، وکلا نیز باید متخصص باشند. پس این نیز ضابطه نه چندان قوی برای وکالت تخصصی به حساب می آید.
وکیل شایسته مهر در ادامه تصریح کرد: در واقع، مفاد و مفهوم ماده ۶ لایحه استقلال، مبنای قانونی اصلی برای وکالت تخصصی می باشد. زیرا از مفهوم این ماده استنباط می شود که کانون های وکلا می توانند در راستای ارتقای علمی اعضای خود هرگونه تصمیمی را اتخاذ نمایند. 
او عنوان کرد: در مجموع سه روش جهت احراز تخصص یک وکیل وجود دارد: اول، روش تبعیت نظام صنفی از نظام آکادمیک است مانند رویه پزشکان و نظام پزشکی. دوم، روش اجتهاد صنفی است به این شکل که یک صنف در رقابتی داخلی و به شکل متحد بین اعضای خودشان، یک عده متخصص در صنف خود پیدا می کنند ولی به هیچ کس گواهی نامه تخصصی نمی دهند. روش سوم، ترکیبی از روش های بالا می باشد. در حال حاضر، در کانون وکلای ما، روش سوم پذیرفته شده است یعنی به شکل ترکیبی عمل می نماییم به این صورت که هم از شیوه آکادمیک و هم احراز تخصص و تبحر صنفی، تبعیت می کنیم.
وکیل شایسته مهر در ادامه تصریح کرد: مطابق ماده ۶ شیوه نامه وکالت تخصصی، اگر وکیلی دارای مدرک دکتری مورد تایید در موضوع مورد درخواست باشد باید همزمان دارای ٣ سال سابقه کار وکالت نیز باشد. گاهی کسی مدرک دکتری ندارد ولی یک کتاب معتبر علمی در مورد موضوع مورد درخواست به چاپ رسانده یا با مدرک کارشناسی ارشد، سابق بر این، استاد دانشگاه در گرایشی خاص بوده است. یا اگر وکیلی ۵ سال سابقه کار در دستگاه های اجرایی مانند کارشناس اداره ثبت یا ممیزی اداره دارایی داشته باشد و مدرکی دال بر سابقه کار خود ارائه نماید و سه سال نیز سابقه کار وکالت نیز داشته باشد به وی گواهی نامه وکالت تخصصی اعطا می گردد. مثال دیگر وکیلی است که به عنوان مثال ۵ سال قاضی دادگاه اطفال بوده است اگر متعاقبا ٣ سال نیز سابقه وکالت کسب نماید به عنوان وکیل متخصص شناخته می شود. اگر وکیلی هیچ یک از شرایط مذکور  را نداشت باید در کلاس های آموزشی که کمیسیون وکالت تخصصی در کانون وکلا برگزار می نماید شرکت نماید تا بتواند گواهی نامه اخذ نماید. مدارک تحصیلی و سوابق وکلا باید از طریق سایت کانون بارگذاری شود تا وکلای واجد شرایط مورد بررسی قرار گیرند.
 او همچنین عنوان کرد: با توجه به اینکه دنیای حقوق یک اقیانوس است و هیچ وکیلی نمی تواند ادعا کند در همه گرایش ها تخصص و تبحر دارد، وکالت تخصصی به وکلا کمک می کند که علم خود را در آن زمینه خاص توسعه دهند. برای اعطای گواهی وکالت تخصصی از طریق شیوه نامه و فراخوان که ٢ مرتبه در سال اعلام می گردد به وکلا اطلاع رسانی می نماییم .از ۵ سال گذشته تاکنون در اسکودا جهت به رسمیت شناختن وکالت تخصصی، بحث های زیادی مطرح گردید. تا در نهایت در یکی از همایش های اسکودا، این بحث به تصویب رسید. 
رئیس کمیسیون وکالت تخصصی در پایان از رئیس و اعضای هیات مدیره کانون وکلای اصفهان به دلیل پیگیری ها و فراهم نمودن شرایط اعطای گواهی های وکالت تخصصی قدردانی و تشکر کرد.
 
Share/Save/Bookmark