سمینار بین المللی" بررسی جرایم سایبری " برگزار شد.
تاریخ انتشار : جمعه ۳۰ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۱۴
کد مطلب: 795
 
روز شنبه، ۲۴ آبان ماه۱۳۹۳، سمیناربین المللی" بررسی جرایم سایبری " به همت دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد با همکاری کانون وکلای دادگستری اصفهان و فرماندهی نیروی انتظامی استان اصفهان با حضور متخصصینی از فرایبورگ در محل این دانشگاه برگزار شد.
پس از تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید و خیر مقدم به کلیه مدعوین این سمینار، پروفسور زیبر ( professor Dr. Ulrich Sieber)، ریاست مؤسسه ماکس پلانک فرایبورگ به عنوان اولین سخنران این سمینار به ایراد سخن پرداخت.


پرفسور زیبر بحث کلی سخنرانی خود را در ۵ شاخه اصلی grooming،hate speach،Terrorist information،illegal gambling،Libel عنوان کرد و به بیان مشکلات حقوق سایبری پرداخت؛ وی عمده این مشکلات رادر مباحثی چون حقوق جزای ماهوی،آیین دادرسی کیفری،حقوق پیشگیری از خطر،حقوق همکاری بین المللی برای حل مشکلات سایبری و...بررسی نمود.
زیبر خاطر نشان کرد که ما در حقوق آلمان به دنبال راه حل پیشگیرانه و قبل از وقوع جرم در جرایم سایبری هستیم که برای شناسایی اقدامات مقدماتی و پیشگیرانه قبل از وقوع این جرایم از یک طرف با مخاطراتی چون معیارهای حقوق بشری برای دستیابی به اطلاعات فردی و از طرف دیگر این نکته که صرف فکر نباید مجرمانه تلقی گردد، مواجهیم واین دو خود از بزرگترین مشکلات این بحث است که حل آن نیز به نوبه خود بسیار دشوار است.
پروفسور زیبر در آخر با تاکید بر اینکه جوامع امروزی به نوعی جوامع خطر هستند و اقدامات قانون جزا نباید انتقام جویانه بلکه به شکل پروسه ای مستمر و پیشگیرانه باشد به سخنان خود پایان داد.


در ادامه این سمینار، سرهنگ دکتر حسین حسین زاده،جانشین فرماندهی نیروی انتظامی استان اصفهان به توضیح نکاتی در رابطه با جرایم سایبری از دیدگاه عملی پرداخت؛ وی به این نکته اشاره کرد که در جرایم سایبری مرزی وجود ندارد و از آن جهت که مجرمین هویتشان بسیار مخفی است، برای پلیس دسترسی به این مجرمین بسیار سخت است و پلیس برای برخورد با اینگونه جرایم هزینه های سرسام آوری می پردازد.
سرهنگ در ادامه به این نکته اشاره کرد که در کشور ما در سال ۱۳۸۷ پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) شکل گرفت و ما امروزه مدعی رده های برتر پلیس فضای سایبری در خاورمیانه هستیم به طوریکه شاخص کشف تا دستگیری مجرمین سایبری در کشور ما نسبت به کشورهای دیگر بسیار بالاست.
وی در ادامه و ضمن تشکر از پروفسور زیبر به خاطر سخنان ارزشمندشان افزود همکاری های بین المللی عنصر مهم و تعیین کننده برای مبارزه با جرایم سایبری است و خوشبختانه سخنان پروفسور زیبر نوید نزدیکی افکار دو کشور را نسبت به اینگونه جرایم به ما می دهد.

پس از آن، دکتر حسین میر محمد صادقی، استاد تمام دانشگاه شهید بهشتی ضمن تشکر از پروفسور زیبر و سرهنگ حسین زاده به ایراد سخن پرداخت،وی ضمن ابراز نگرانی از مباحث جدید جرایم سایبری گفتنقطه نگران کننده این بحث این است که ما در گذشته شاهد ارتکاب جرایم سنتی با تمام شرایط مندرج در قانون مدون خود بودیم،اما امروزه در فضای مجازی جرایمی اتفاق می افتد که تبعاً امکان گسترش بیشتری را دارند چرا که متاسفانه این جرایم مشتمل بر یک رایانه و یک شبکه ای است که در دسترس عموم قرار دارد بنابراین امکان ارتکاب این جرایم نیز بسیار بالاست.


وی همچنین افزود بسیاری از مرتکبین اینگونه جرایم جوانان هستند بطوریکه حتی با اعلام آماری از سوی کشور استرالیا در رابطه با این جرایم ، ۲ نفر از هر ۳ نفر مرتکبین به این جرایم از قشر جوان هستند.
میر محمد صادقی در ادامه جرایم رایانه ای را به سه دسته تقسیم بندی نمود نسل اول: جرایم رایانه ای با محوریت رایانه در دهه های ۶۰ و ۷۰،نسل دوم: جرایم علیه داده ها و مباحث محتوایی در دهه ۸۰و نسل سوم: گسترش شبکه های بین المللی و ماهواره ایدر دهه ی ۹۰.
وی همچنین به بیان تمایزاتی بین این دسته از جرایم با جرایم سنتی پرداخت که از جمله آنها به زمان ارتکاب جرم که به ثانیه یا در کسری از ثانیه اتفاق می افتد یا مکان ارتکاب جرم که بحث تعدد مکانی را شامل می شود و بزه دیده که انسان است یا شامل ماشین نیز می تواند باشد، اشاره نمود.
این استاد دانشگاه درادامه و پس از دسته بندی جرایم سایبری به ۴ دسته جرایم کلاسیک به انضمام وصف سایبری، جرایم علیه محرمانه بودن داده ها، جرایم علیه صحت و تمامیت داده ها و جرایم مرتبط با محتوا؛ پیرامون موضوع جرایم سایبری مرتبط با محتوا افزود گاهی جرایم پیشینه قانون گذاری دارند و رایانه وسیله ارتکاب جرم است مثل افترا،گاهی پشینه قانون گذاری ندارند اما به اقتضای سیستم رایانه ای و سریع شدن تبادل اطلاعات مطرح می شوند مثل پخش نامه های ناخواسته و گاهی این جرایم پیشینه قانون گذاری دارند اما در ارتباط با رایانه خود قانون گذاری مستقلی را می طلبد مثل نشر اکاذیب در محیط سایبر.
وی در پایان با اشاره به قانون جرایم رایانه ای که مواد ۷۲۹ به بعد قانون مجازات اسلامی را به خود اختصاص داده،روند قانون گذاری و توجه به این جرایم را در داخل کشور خاطر نشان کرد و سخنان خود را با این شعر به پایان رساند:
من نمیگویم سمند باش یا پروانه باش چون به فکر سوختن افتاده ای مردانه باش

*گروه خبری : کلارا آقایی،شیرین بیدرام،شهرزاد علیپور
سردبیر: مهدی مزروعی


Share/Save/Bookmark